Zo houdt jij je huis lekker warm in de winter!

Met de enorme stijging van de energieprijzen het afgelopen jaar is bijna iedereen op zoek naar een manier om zo min mogelijk energie te gebruiken. Aangezien een kleine 75% van het energieverbruik van een gemiddeld gezin in de verwarming van een woning gaat zitten is het een goed idee om hier te gaan besparen: dit zal immers het grootste effect op de rekening hebben. Er zijn erg veel dingen die je kunt doen om energie te besparen: een paar zijn praktisch van aard en kan je binnen enkele seconden doen, zoals de verwarming een graad lager zetten, terwijl anderen wat meer werk vergen (maar vaak ook een beter rendement hebben), zoals bijvoorbeeld het laten zetten van spouwmuurisolatie alkmaar. Lees hier snel wat je kunt doen en wat de voordelen daarvan zijn!

Simpele tips en trucs 

Om te beginnen zijn er een paar makkelijke manieren om energie te besparen die je vandaag nog kunt doorvoeren. Zo kun je er voor kiezen om je verwarming en ketel een paar graden lager te zetten (niet te laag, want dan kan je last krijgen van legionella!), en kun je gaan kijken naar een paar tochtstrips voor bij je ramen. Ook het dichthouden van deuren in je woning en het volledig uitzetten van apparaten die je langere tijd niet gaat gebruiken kan een verrassend groot effect hebben. Toch zal je hiermee alleen waarschijnlijk niet de enorm gestegen kosten kunnen compenseren. 

Je huis laten isoleren

Wanneer je écht wilt gaan besparen op je stookkosten is het de moeite waard om te gaan kijken naar betere isolatie. Hoe gemakkelijk dit is zal erg afhankelijk zijn van hoe goed je woning reeds is geïsoleerd: een woning met enkel glas kan erg makkelijk een stuk zuiniger worden gemaakt, maar als je overal al hoogrendementsglas hebt zitten zal dit een stuk lastiger worden. Wat de exacte mogelijkheden zijn kun je dus het best overleggen met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is: zij kunnen je namelijk goed verder helpen en ook eventuele andere mogelijkheden laten zien! 

De kosten 

Het is natuurlijk wel zo dat het vervangen van je glas of het laten zetten van spouwmuurisolatie een investering is. Je zult hier dus aan het begin een som geld voor neer moeten leggen, maar dat betekent niet dat het weggegooid geld is. Door de grote besparingen die je kan doen zul je merken dat je het er al binnen enkele jaren terug hebt verdient, en bovendien is het ook goed voor de waarde van je woning. Ook zijn er in veel gemeenten subsidies en dergelijke beschikbaar voor mensen die hun woning zuiniger willen maken. Neem dus zeker eens een kijkje naar de verschillende opties die je hebt!