Verschillende soorten autobanden voor verschillende seizoenen

Vaak wordt het belang van goede banden onder je auto wel eens onderschat. In het algemeen laten veel mensen hun keuring van hun autobanden uitstellen totdat ze in aanmerking komen voor een APK of servicebeurt. Dit is zeer gevaarlijk aangezien doorrijden met verkeerde banden of met slechte banden kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Zo hebben veel mensen ook maar één setje banden terwijl je als je bijvoorbeeld zomerbanden hebt, je eigenlijk verplicht bent om ook winterbanden aan te schaffen voor de wintermaanden waarbij je autobanden een goed profiel moeten hebben tegen de  ijzel en lage temperaturen. Welke verschillende autobanden in Rotterdam heb je en wat zijn de verschillen onderling?

Drie soorten winterbanden waaruit je kunt kiezen

Er zijn drie verschillende soorten autobanden verkrijgbaar. Je kunt namelijk als consument winterbanden, zomerbanden en all season banden aanschaffen. Hoewel de banden eigenlijk gemaakt zijn voor de verschillende seizoenen, is dat in Nederland natuurlijk een net iets ander geval aangezien Nederland verschillende weersomstandigheden heeft. Een wissel van zomer- naar winterbanden wordt namelijk aangeraden op het moment dat de temperaturen onder de zeven graden komen. Dit is natuurlijk in Nederland dus lang niet altijd van toepassing. Toch is het belangrijk om je zomerbanden elk jaar weer in te ruilen voor je winterbanden. Hieronder lees je namelijk de belangrijke verschillen tussen de drie soorten autobanden.

De voordelen van winterbanden tijdens de winterbanden

Op het moment dat de winter er aan zit te komen in Nederland is het verstandig om ook je zomerbanden in te ruilen voor winterbanden. Dit blijft namelijk veruit de meest verstandig en veilige optie. Sommige maanden hebben zowel koude dagen als zachte dagen. Ook in deze maanden rijd je veiliger op de weg met winterbanden aangezien het rubber van zomerbanden onder de zeven graden zal verharden en daardoor dus grip verliest op de weg. Ligt er ijzel of sneeuw op de wegen? Dan ben je verplicht om winterbanden te hebben aangezien je met zomerbanden dan geen tot nauwelijks grip hebt. Als je op vakantie gaat is het verstandig om standaard winterbanden onder je auto te plaatsen aangezien andere landen strengere regels over autobanden hebben.

Zomerbanden en de all season banden uitgelegd

Wanneer je in de zomermaanden zomerbanden hebt, zul je al snel genoeg merken dat je voor een zeer duurzame optie hebt gekozen. Zomerbanden slijten namelijk minder snel dan winterbanden. Daarnaast heb je in de zomer met zomerbanden een veel kortere remweg in vergelijking met winterbanden. Het is daarbij dus wel verstandig om zowel zomerbanden als winterbanden aan te schaffen en deze ook op tijd te verwisselen. All season banden zijn geschikt voor alle seizoenen in Nederland. Dit komt doordat in Nederland de winterse omstandigheden meevallen ten opzichte van andere landen zoals Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld. Houd daarbij wel goed in je achterhoofd dat all season banden een compromis blijven tussen winter- en zomerbanden en dus niet de meest veilige banden zijn voor elk seizoen.