Minder belasting voor ondernemers met de MKB-winstvrijstelling

Als ondernemer dien je een keer per jaar de belasting aan te geven en zijn er tal van onderdelen waaraan je moet voldoen en waarover uiteindelijk belasting berekend wordt. Ook over de winst die je met het bedrijf maakt dient belasting betaald te worden. Gelukkig is het niet alleen maar schering en inslag en zijn er ook een aantal voordelen voor sommige ondernemers, zoals bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling. 

De MKB-winstvrijstelling is er in principe voor elk midden- en klein bedrijf en verlaagt de belastbare winst met maar liefst 14% wat in veel gevallen een behoorlijke besparing oplevert. De MKB winstvrijstelling valt onder een fiscale post, waarmee je de winst vermindert door de oudedagsreserve en de ondernemers aftrek van de winst af te trekken.

Wanneer kom je in aanmerking voor MKB-winstvrijstelling

De belastingdienst biedt op haar website de mogelijkheid om een snelle test te doen, waarmee je binnen enkele minuten kan zien of je voor de MKB-winstvrijstelling in aanmerking komt. Het percentage waarmee de belastbare winst verlaagt mag worden, is als gezegd 14%, maar er zit hier wel een plafond aan van maximaal 43% dat van de belasting afgetrokken mag worden. 

In principe is het maximale tarief dat afgetrokken mag worden een combinatie van een aantal aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Het maximale tarief van deze vrijstelling is vastgelegd op 40% in 2022 en de planning, is om deze verder bij te stellen tot 37% voor volgend jaar.

Geen aanmelding voor MKB-vrijstelling nodig

In principe hoeft niemand zich aan te melden voor de MKB-winstvrijstelling, want de Belastingdienst past deze zelf automatisch toe voor hen die in aanmerking komen. Er zijn geen uitzondering voor het toepassen van de MKB-winstvrijstelling en dat betekent hoe gek het ook klinkt dat de regeling ook wordt toegepast wanneer er verlies geleden wordt. 

In deze gevallen pakt de regeling extra nadelig uit, omdat door het verlies in theorie door toepassing van de regeling de belastingheffing hoger uitvalt en je daarom iets meer belasting zou moeten betalen. De winstvrijstelling als aftrekpost wordt in principe alleen toegepast voor eenmanszaken, maatschappen en vof’s.