De juiste persoon voor de taak

Werk is aan het veranderen. De banen die we hebben en de werkzaamheden die we moeten doen worden steeds verder ontwikkeld. Het wordt dan ook steeds belangrijker om de meest geschikte persoon te vinden voor het werk dat gedaan moet worden. Wanneer je dus als ondernemer een functie binnen je bedrijf hebt te vervullen, dan ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Dit kan je het beste doen door het toepassen van werving en selectie. Dit omvat namelijk het geheel aan stappen die je moet doorlopen om te zorgen dat je de meest geschikte kandidaat vindt.

Het zoeken

Werving en selectie begint natuurlijk met het zoeken naar alle mogelijk kandidaten. Of zij geschikt zijn zal later wel blijken. In eerste instantie moet natuurlijk bij de werkzoekenden bekend worden dat er een baan of een tijdelijk dienstverband openstaat. Vroeger ging dit met behulp van een simpele advertentie in de krant. Tegenwoordig zijn er echter vele manieren om heel doelgericht de juiste personen te bereiken. Denk bijvoorbeeld alleen al door de mogelijkheden van internet adverteren of via een uitzendbureau. Daardoor kan het budget bijvoorbeeld ook veel efficiënter worden ingezet. Dit is natuurlijk heel belangrijk in deze zoektocht. Hoe meer geschikte kandidaten je kunt bereiken, hoe beter.

Het selecteren

Nadat binnen een bepaalde periode de mogelijke kandidaten voor de functie zijn geïnformeerd over het bestaan van de vacature, wordt het tijd om uit de sollicitaties de juiste personen te filteren. Dit is natuurlijk nog niet de definitieve selectie. Wel is het zo dat, zeker wanneer het aantal sollicitaties flink hoog is hier alvast een flink deel van de minder geschikte aanmeldingen kan worden opgevangen. Dit maakt de groep aan kandidaten wat beter te hanteren. Dit selecteren kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van ervaring, opleiding en algehele indruk van de persoon. In sommige gevallen kan deze stap worden overgeslagen, bijvoorbeeld bij een beperkt aantal sollicitaties.

Waar op letten

Natuurlijk gaat het selecteren om meer dan om de personen die zich aandienen alleen. Het is immers ook van belang om de doelstellingen en de ideeën van de onderneming in het oog te houden. Zelfs wanneer een persoon voor de specifieke functie zeer geschikt is kan het namelijk zo zijn dat hij niet binnen de onderneming past. Het is dan ook noodzakelijk om dit mee te nemen in het proces van selectie. Weliswaar wordt dit al minder doordat de werving tegenwoordig meer doelgericht kan plaatsvinden. Desondanks zal altijd nog wel een filtermoment moeten plaatsvinden.

Advies inwinnen

Het is natuurlijk ook mogelijk om het proces op allerlei manieren uit te besteden. Zo is het bijvoorbeeld vaak een goed idee om eens advies in te winnen bij onafhankelijke partijen. Er zijn verschillende adviseurs die kunnen helpen bij bijvoorbeeld het zoeken naar de juiste karakters die binnen een groep kunnen passen. Dit is immers belangrijk om optimale resultaten te bereiken als ondernemer. Hoe beter de verschillende leden van de groep bij elkaar passen, hoe meer kans er op succes zal zijn. Door de adviseur mee te laten denken over de potentiële kandidaten kan hier winst geboekt worden.

Een recruiter inschakelen

Het is natuurlijk ook mogelijk om de werkzaamheden van het vinden van een geschikte kandidaat over te laten aan iemand die hierin gespecialiseerd is. Dan huur je voor werving en selectie een recruiter in. Deze kan aan de hand van zijn ervaring gemakkelijk op de juiste plekken een aantal kandidaten vinden die goed bij de functie zouden passen. Het is dan aan jou om te bepalen wie de definitieve kandidaat wordt. Dit maakt het geheel natuurlijk voor jou als ondernemer een stuk minder arbeidsintensief. Dit heeft als voordeel dat je je zelf gewoon met ondernemen kunt bezighouden.

Effectief

Hoewel het inhet begin misschien lastig lijkt, is het best goed mogelijk om heel effectief met werving en selectie om te gaan. Zeker wanneer een onderneming wat groter is, zal het beter lukken om in te schatten wie op welke plek tot zijn recht komt. Bovendien is het dan vaak zo dat het proces van werving en selectie op dagelijkse basis plaatsvindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nadenken over intern doorgroeien van werknemers. Dit betekent dat er dus al kandidaten binnen de onderneming aanwezig zijn om de mogelijke vacatures op enig moment te gaan vervullen. Door de verschillende werknemers voortdurend in te schatten is dus altijd werving en selectie gaande.