Werken in de techniek

De arbeidsmarkt trekt weer sterk aan. De werkloosheid is flink lager dan hij in lange tijd geweest is. Dit is bijvoorbeeld te merken in de techniek. Er zijn immers meer dan voldoende vacatures in deze branche te vinden. Dat komt niet in de laatste plaats omdat er voortdurend ook nieuwe specialismen bij komen. Het zoeken naar de juiste persoon voor de taak is daardoor niet altijd even gemakkelijk. Al zijn er ook banen die al zou oud zijn als de techniek zelf, maar waar nog altijd nieuwe kansen in komen te liggen. Wanneer je dus echt iets wilt, dan liggen de kansen voor het oprapen en raden wij je aan om eens te kijken op een uitzend bureau dat de focus legt op technische vacatures.

Werkvoorbereider of projectmanager worden
Wie een echte kans op de arbeidsmarkt wil maken, doet het goed als projectmanager of werkvoorbereider. Pak een willekeurig moment en kijk eens rond wat er op vacaturesites te vinden is. De man van de planning en de grote lijn heeft nog altijd goud in handen als hij zijn kansen weet te benutten. Grote bedrijven, maar ook kleine spelers, zijn altijd op zoek naar nieuw talent op dit gebied. Natuurlijk moet je hiervoor ook wel over enig zitvlees en het nodige administratieve talent beschikken. Dit is dan ook de reden waarom de echte technicus het misschien net even ergens anders zoekt.

Problemen oplossen
Werken in de techniek kan het best gezien worden als het op zoek gaan naar oplossingen. Je moet problemen kunnen herkennen, interpreteren en bedenken hoe je ze kunt laten verdwijnen. Een baan als engineer is hier een goed voorbeeld van. Zeker wanneer je een technische studie op hbo- of wo-niveau hebt gedaan, dan zullen veel bedrijven in de rij staan om jou een kans te bieden. Studies als werktuigbouwkunde of mechatronica zijn de ideale basis om te beginnen. Soms kan je zelfs al voordat je bent afgestudeerd alvast aan de slag. Je kunt dan vast laten zien wat je allemaal kunt.

Werken in deeltijd
Ook in de techniek zijn er voldoende functies te vinden in deeltijd. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als assistent. Vrijwel alle banen in de techniek zijn gericht op werken in teamverband waarbij assistentie nodig is. Zo kan je dus werkzaam blijven in het vakgebied, maar kan je wel het aantal uren dat je werkt wat terugdringen. Je kunt bijvoorbeeld ook op projectbasis aan de slag. Deze vacatures zijn vrij gemakkelijk te vinden. Ze staan bijvoorbeeld op de bekende websites. Vele banen zijn met grote regelmaat beschikbaar, niet direct bij hetzelfde bedrijf, maar wel bij andere bedrijven. Zo kan je je droombaan vinden.

Werken in de buitendienst
De meesten werken bij voorkeur in de buitendienst als ze in de techniek aan de slag gaan. Ze werken bijvoorbeeld als monteur of als storingsmonteur. Er zijn heel veel vakgebieden waarin je dit soort werk kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een baan in de koeltechniek of juist aan een baan in de warmtetechniek. Ook in de industrie en in de automatisering is nog altijd veel te vinden. Zo kom je ook nog eens op verschillende plekken in de wereld. Dat maakt het natuurlijk interessant en afwisselend werk en dat maakt het leuk om te doen.

De grootste bedrijven
De techniekbranche is van oudsher altijd een grote branche geweest. Dat betekent dus ook dat je bij mooie grote bedrijven aan de slag kunt als je gaat werken in de techniek. Dit heeft natuurlijk ook een aantal voordelen. Zo zijn bijvoorbeeld de secundaire arbeidsvoorwaarden er vaak goed geregeld. Dit is erg aantrekkelijk. Al zijn er ook wel een aantal redenen aan te voeren om als eenmanszaak in deze branche aan de slag te gaan. Je kunt je dan door deze bedrijven laten inhuren, maar je hebt dan wel nog altijd zelf veel vrijheid.