Klinkt een van de onderstaande scenario’s u bekend in de oren?
- U bent net een onderneming gestart of gaat binnenkort starten met uw onderneming.
- Voor uw projecten heeft u alleen tijdelijk vervoer nodig.
- U heeft medewerkers met een tijdelijk contract.
- Uw nieuwe wagen is nog niet geleverd en u heeft tijdelijk een (bedrijfs)wagen nodig.
Het ondernemerschap geeft naast veel vrijheid ook veel onzekerheid. Vandaag de dag is flexibiliteit een vereiste: u wilt meebewegen met marktontwikkelingen en voldoen aan de vraag van klanten. Uw medewerkers moeten flexibel zijn, en uw wagenpark idem dito. Bedrijfswagens die stilstaan kosten u geld. De (onverwachte) explosieve groei leidt tot een tekort aan bedrijfswagens, wat vervolgens weer leidt tot ontevreden klanten. Vanwege diezelfde groei heeft u medewerkers met een tijdelijk contract waarvan u nog niet weet of het contract verlengd gaat worden. In dat geval wilt u niet aan een lease contract van nog een jaar of 3-4. U heeft een nieuwe bedrijfswagen besteld maar het duurt een jaar tot deze geleverd wordt, al die tijd een auto huren kost u een fortuin. Voor al dit soort problemen is flexibel leasen de oplossing.
Wat is precies flexibel leasen?
Flexibel leasen (ook wel short lease genoemd) biedt de flexibiliteit van huren, maar met de voordelen van leasen. Bij deze vorm van leasing blijft de auto juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Dit houdt in dat u het recht tot gebruik van de auto heeft. De leasemaatschappij, daarentegen, neemt alle risico’s en verplichtingen die verbonden zijn aan het eigendom van de auto voor haar rekening. Denk hierbij aan aanschafskosten, wegenbelasting, onderhoudskosten, afschrijving, verzekeringen, etc.
Bij een traditionele lease is de gemiddelde leaseperiode 3-5 jaar. Bij flexibel leasen is de minimale leaseperiode bij de meeste aanbieders 1-2 maanden. Maar, u geniet wel de volledige “full operational lease”. Nog een bijkomend voordeel is dat u het contract in principe altijd, zonder extra kosten, kunt ontbinden. U zit niet voor lange tijd vast aan een contact. Bovendien kunt u flexibel met het wagenpark omspringen.
De maandtarieven van shortlease liggen gemiddeld genomen wel iets hoger dan bij traditionele lease. Maar er zijn ook tal van leasemaatschappijen die bijvoorbeeld jong-gebruikte auto’s aanbieden (zogeheten occasion lease). Maar ook ex-leaseauto’s kunnen ingezet worden voor shortlease contracten. Voordeel van dit soort overeenkomsten is dat de tarieven vaak aantrekkelijker zijn dan het leasen van een volledig nieuwe auto. Ook zullen de tarieven met occasion lease vergelijkbaar zijn met de traditionele lease contracten.
Wat zijn de voordelen van flexibel leasen?
- Voordeliger dan kopen of huren
- Volledige flexibiliteit in het terugbrengen of omruilen van de auto
- Full operational dekking
- Variabel opzegbaar, zonder afkooprisico
- Korte opzegtermijn
- Vast maandbedrag
- Behoud van financiële middelen, staat niet op de balans (dus geen invloed op liquiditeit)
- Geen eisen tot aantal jaren rijervaring
Wat zijn de nadelen?
- Maandlasten vaak hoger dan bij traditioneel leasen
- Meer papierwerk (per lease overeenkomst een contract opstellen)
- Handmatig stopzetten
- Bijtelling overschrijding gecontracteerde aantal kilometers hoog
- Bij eerder opzeggen wordt het dagtarief bijgesteld (kosten kunnen dan alsnog oplopen)
Kortom; flexibel leasen geeft u volledige service maar u blijft flexibel en houdt zelf de regie in handen. Er zijn veel verschillende leasemaatschappijen die elk hun eigen shortlease pakketten aanbieden. Het loont dus zeker om u goed te informeren en te vergelijken voor u tot een contract overgaat. Meer hierover in andere blogposts. Heb je nog iets toe te voegen, of ideeën voor een vervolgtopic? Laat het me weten in de comments!