Wat doet een aankoopmakelaar en wat heb je er aan?

de hulp van een aankoopmakelaar

Bij het kopen van een woning ben je niet verplicht een aankoopmakelaar te gebruiken. Je kunt ook zelf op huizenjacht gaan, zelf een woning bezichtigen en zelf een bod uitbrengen. In dat geval heb je alleen met de verkoopmakelaar te maken, dus de makelaar van de verkopende partij die de woning op de markt heeft gezet. Toch is het inhuren van een aankoopmakelaar in veel gevallen een goed idee. Je koopt niet elke dag een huis en deskundig advies is dan zeker nuttig. Lees hier verder over wat een dergelijke specialist voor jou kan doen.

Wat doet een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar moet dus niet verward worden met de verkoop makelaar. Jij als koper neemt deze aan terwijl de verkoopmakelaar de belangen van de verkoper behartigt. Specialisten op dit gebied voeren eerst een kennismakingsgesprek met je waar wordt vastgesteld wat je zoekt. Vervolgens gaan ze op zoek naar woningen die bij jouw wensen passen. Als jij deze wilt bekijken dan gaat je aankoopmakelaar met je mee en beoordeelt hij of zij de woning op een kritische en professionele manier. Besluit je te kopen, dan fungeert jouw makelaar als bemiddelaar. Zij onderhandelt hij of zij voor jou over de prijs. Daarna begeleidt deze specialist de overdracht van de woning totdat jij de sleutels in handen hebt en de drempel over stapt.

de hulp van een aankoopmakelaar

Het voordeel van een gezamenlijke bezichtiging

Eén van de taken van de aankoopmakelaar is om met je mee te gaan tijdens een bezichtiging. Dit heeft als voordeel dat je een onafhankelijk persoon meebrengt die met een kritisch en professioneel oog naar de woning kan kijken voor je. Er zijn factoren waar jij mogelijk geen verstand van hebt, zoals de taxatiewaarde, de juridische situatie en de bouwkundige staat. Hiermee kan de makelaar je een aankoopadvies geven en stellen jullie vervolgens samen een aankoopstrategie op. Door de conclusies van de aankoopmakelaar tijdens de bezichtiging is het goed mogelijk dat je lager begint met bieden en dat je dus geld bespaart.

Je eigen bemiddelaar

Als de verkopende partij een verkoopmakelaar in handen heeft genomen, dan is het niet meer dan logisch dat jij ook een vertrouwenspersoon aanneemt. Net als dat je een advocaat aanstelt als je voor de rechter moet komen, heb je ook een professioneel persoon nodig die jouw belangen behartigt tijdens het kopen van een huis. Dit is mogelijk een onderwerp waar je zelf weinig van af weet en waar ook een belangrijk juridisch gedeelte aan te pas komt. De kennis en ervaring van een aankoopmakelaar zijn in dit vakgebied vaak onmisbaar.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Het inhuren van een dergelijke specialist heeft de volgende voordelen:

  • Je kunt geld besparen door de makelaar het huis objectief te laten taxeren.
  • Een goede aankoopmakelaar kijkt verder en zal je ook woningen aanbieden waar je zelf nooit naar gekeken zou hebben.
  • Een aankoopmakelaar begeleidt de verkoop van je woning van A tot Z.
  • Met een aankoopmakelaar achter je sta je op gelijkwaardige voet met de verkopende partij.