Shortlease: een logische keuze

een auto leasen met shortlease

Wanneer we het hebben over nieuwe concepten in de autowereld, dan komt bij veel mensen het concept shortlease naar voren. Niet zo gek, want dit is in veel situaties een zeer interessante optie. Wat is dit voor concept? Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een verkorte periode voor het leasen van een auto. Een leaseauto valt onder het concept operational lease, en shortlease is hier onderdeel van. Waarom is dit voor veel personen én bedrijven een logische keuze? 

Het concept shortlease uitgelegd

Het concept om voor kortere termijn een auto te leasen bestaat nog niet zolang. Shortlease is met name erg flexibel. Je profiteert van alle voordelen van leasen, maar dan met veel meer vrijheid om te bepalen voor welke periode je dit wilt doen. Overigens is dit concept evenzo interessant voor mensen die voor een kortlopende termijn een auto willen huren. Shortlease kan al vanaf één maand en is daarom erg geschikt voor zowel particulieren als bedrijven. Net als bij het afsluiten van ieder ander contract is het natuurlijk wel belangrijk om te kijken naar de details. Welke zijn dat?

Vaste onderdelen van deze leasevorm
Bij een contract voor shortlease zijn over het algemeen dezelfde voorwaarden van toepassing als je was gewend bij reguliere lease. Bij een shortlease contract is alles all-inclusive. Je betaalt voor een maand en kunt daarna dagelijks het contract opzeggen. Alle belangrijke elementen van een lease contract zijn meegenomen in de betaling: belastingen, verzekering, onderhoud en dergelijken. Het enige waar je zelf voor moet betalen, is de brandstof aan de tank. Je weet daarmee precies waar je aan toe bent en komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

De details zijn te vinden in de bijtellingsregels. Zoals we al zeiden lijkt shortlease erg op normale leaseregelingen. Dat geldt ook voor de bijtelling en privégebruik. Stel dat je 600 kilometer privé mag rijden, dan is het bij shortlease eveneens essentieel om je ritten goed te noteren. Bij leasen is het privé gebruiken van de auto één van de grote valkuilen. Je wilt nadien niet komen te zitten met een extra rekening. Kies daarom, ook bij een korter leasecontract, voor een ruime inschatting van het aantal kilometers die je privé gaat rijden. 

een auto leasen met shortlease

Waarom kies jij voor deze leasevorm? 

Als particulier, maar ook voor bedrijven, is een lang leasecontract niet altijd interessant. Als ZZP’er ben je niet altijd verzekerd van langlopende klussen. Die onzekerheid ontloop je door te kiezen voor shortlease. Een maand leasen, waarna je het contract eenvoudig weer kunt opzeggen. Dat maakt van deze contractvorm een flexibele optie voor ZZP’ers. Voor bedrijven geldt overigens exact hetzelfde. 

Onafhankelijk van het type auto maak je zelf een keuze of shortlease, dan wel reguliere lease in jouw situatie interessant is. Hoe lang denk je de auto nodig te hebben, en in hoeverre vind je de flexibele mogelijkheden van shortlease fijn? Shortlease is over het algemeen een voordelige optie om een auto op de stoep te hebben staan. Tegelijk zijn diverse voorwaarden van toepassing op dit leasecontract. Ga jij voor deze nieuwe vorm van leasen?