Wat zijn de beste bouwlasers?

een bouwlaser als gereedschap in de bouw

Tegenwoordig zijn er oneindig veel bouwlasers verkrijgbaar op de markt zoals bij Bouwlaseronline. Veel modellen hebben specifieke doeleinden. Het is daarom soms moeilijk om een geschikt model te kiezen. Zeker als je een zelf klusser bent met minder ervaring. Net als met andere aankopen is het verstandig om de materie goed te begrijpen, en verschillende modellen en prijzen met elkaar te vergelijken. 

Er zijn bouwlasers met verschillende rotatiesnelheden. Welke geschikt is voor jouw bouwproject, hangt af van verschillende aspecten. Ten eerste maakt het verschil of je de level laser binnen of buiten gebruikt. Verder maakt het natuurlijk ook nog uit wat je wilt afmeten. Ga je bijvoorbeeld een erfafscheiding plaatsen, bouwplaats afmeten, een ondergrondse rioolbuis installeren, of een eetkamerstoel in elkaar timmeren? Afhangende van het doeleinde zijn er specifieke bouwlasers te koop. 

Waarvoor worden bouwlasers gebruikt?

Hier volgt een lijst met veelvoorkomende bouwtaken binnenshuis waar bouwlasers uitermate handig voor zijn: 

 • Installaties installeren en muren uitlijnen;
 • Egaliseren van de vloer;
 • Hoogte van deuren en ramen afmeten;
 • Installatie van een verlaagd plafond;
 • Uitlijning van kasten, legplanken, en algemene afwerking;
 • Installatie van lambrisering.

Buitenshuis zijn er natuurlijk ook veel taken te bedenken waar je een laser voor nodig hebt. Althans, het kan ook zonder, maar met een laser is het werk nauwkeuriger en sneller uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Kadastreren van onroerend goed;
 • Bouwrijp maken van een kavel;
 • Uitlijnen van erfafscheidingen en schuttingen;
 • Afmeten van fundering;
 • Helling afmeten voor irrigatie en drainage;

Puntlasers

Puntlasers zenden één of meerdere laserstralen uit in één enkele horizontale of verticale richting. De puntlaser geeft dus referentiepunten aan op het werkoppervlak of op een wandoppervlak. Met een puntlaser kan je een locatie exact aanstippen, je kan een afstand nauwkeurig opmeten, en je kan een loodlijn uitzetten. 

Lijnlasers

Ook een lijnlaser straalt één of meerdere laserstralen uit in verticale of horizontale richting. Ook kan een lijnlaser 360° om zich heen stralen. Omdat de laser een doorgetrokken lijn is, kan je deze laser vooral goed gebruiken om hoogtes op te meten, en loodrechte afwerkingen te realiseren. 

Dit type laser wordt vrijwel alleen maar binnenshuis gebruikt. Het is een flexibel apparaat en je kan het op elke ondergrond gebruiken. Wil je bijvoorbeeld tegels tot 150 cm hoogte rondom? Met de lijnlaser kan je de hoogte in één keer op alle wanden tegelijk aftekenen.

Roterende lasers

Rotatielasers produceren constant laserstralen die ronddraaien op één enkel niveau. Deze laser monteer je op een stabiel statief om verschillende bouwhoogtes nauwkeurig af te meten en waterpas te maken. De roterende enkele laser doet een menselijk oog geloven dat het een enkele lijn door het vertrek ziet. Rotatielasers werken van binnenshuis redelijk goed, maar als je er buiten mee wilt werken heb je  een laserdetector of laser ontvanger nodig. Lasers zijn namelijk niet goed zichtbaar bij helder daglicht.

een bouwlaser als gereedschap in de bouw

Laserontvangers

Laserontvangers moeten op niveau stangen worden gemonteerd om de laserstraal te detecteren als je de laser gebruikt in direct zonlicht. Detectoren produceren een korte pieptoon als je dichtbij het juiste niveau staat. Zodra je het exacte niveau bereikt, klinkt er een solide pieptoon. Ook is er LCD scherm wat je helpt navigeren met de laserontvanger. 

Kenmerken van een level laser voor de bouw

Je kan kiezen voor een handmatige of automatische laser. Tegenwoordig hebben de automatische modellen de overhand. Dit type level laser lokaliseert en handhaaft automatisch een bepaald bereik. Sommige modellen moet je handmatig ruw nivelleren met het bekende luchtbelletje, en dan nivelleert de laser zelf op het fijne niveau. Maar verreweg de meeste modellen zullen zich automatisch gaan nivelleren zodra de laser opgesteld wordt. Het wordt aangeraden om zelfnivellerende apparaten te testen voordat je ze aanschaft. 

Er bestaan ook dubbele en gesplitste lasers. Dit type level laser produceert verticale en horizontale stralen om lood- en niveau referentielijnen te creëren. Wanneer een laser wordt gedefinieerd als dual beam, dan betekent dit meestal dat er één vlakke laserstraal wordt geproduceerd. Dat is één vlakke lijn die door een ruimte wordt uitgestraald, net zoals bij een rotatielaser. De andere straal staat daar dan loodrecht op, en wijst bijvoorbeeld naar het plafond. 

Let hier ook even op bij de aanschaf

Voordat je een laser koopt is het handig om online de beoordeling van het dat bepaalde merk en model na te gaan. De mening van andere gebruikers is van grote waarde, en kan je goed opweg helpen. Een laser voor constructie wordt meestal geleverd met een afstandsbediening, AC adapter, variabele rotatiesnelheid, hellings vermogen, en oplaadbare batterijen.