Toename van thuiszorg vacatures

thuiszorg vacatures

Dat het aantal thuiszorg vacatures jaar op jaar toeneemt mag niet verrassend zijn. Steeds meer ouderen kiezen ervoor om thuis ouder te worden. En er komen steeds meer ouderen bij. Het gevolg daarvan is dat een steeds groter deel van de zorg moet worden opgevangen door de thuiszorg. 

De vraag naar gekwalificeerde hulpverleners neemt toe, en het aantal thuiszorg vacatures zal blijven stijgen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de vraag naar hulpverleners in de gezondheidszorg tussen 2020 en 2030 naar verwachting met ongeveer 40% toenemen. 

Met de wetenschap dat de vraag naar verzorgers in de thuis- en mantelzorg toeneemt, is dit een carrière met een grote baanzekerheid. Ook is het een uitstekende richting voor pas geslaagden van de middelbare school die in de gezondheidszorg willen gaan werken. Er wordt maar een kort opleidingstraject verwacht. Voor hen die wel meer willen studeren zijn er overigens genoeg doorgroeimogelijkheden op het gebied van organisatie en onderzoek. 

Welke thuiszorg vacatures zijn er allemaal?

Bijna alle thuiszorg vacatures zijn verschillend. Dat komt omdat patiënten vaak heel specifieke behoeftes hebben. Als thuiszorgmedewerker krijg je te maken met oudere mensen die één of meerdere specifieke kwalen hebben. Anderen hebben een beperkte mobiliteit, en weer anderen hebben geestelijke problemen. 

Hulpverleners aan huis bieden waardevolle diensten voor diegenen die medische zorg en aandacht nodig hebben die een huisarts niet kan volbrengen. Bovendien helpen thuiszorgmedewerkers mensen met een handicap, kortdurende en chronische beperkingen, kortdurende en chronische ziekten, en mensen die thuis herstellen na chirurgische procedures.

Wat doet een thuiszorgmedewerker?

Vanwege de aard van de verantwoordelijkheden van thuiszorgmedewerkers, houden ze vaak toezicht op de gezondheidsbehoeften van hun patiënten om ervoor te zorgen dat ze de instructies van hun arts opvolgen. Als zodanig zijn er veel verschillende taken die een gezondheidsmedewerker voor thuis nodig kan hebben, waaronder:

thuiszorg vacatures
  • De patiënt informeren over de juiste voeding die afgesproken is met de huisarts;
  • Voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen toedienen;
  • De patiënt helpen maaltijden te bereiden;
  • Begeleiding naar doktersbezoeken, winkelen en andere activiteiten;
  • De vitale functies van de patiënt monitoren;
  • Monsters verzamelen om te testen;
  • Patiënt assisteren bij oefeningen en lichaamsbeweging;
  • Persoonlijke verzorging bieden, zoals baden, aankleden en verzorgen;
  • Licht huishoudelijke taken uitvoeren;
  • Tijd doorbrengen met de patiënt en sociale activiteiten zoals naar het park gaan, lezen, praten of spelletjes spelen;
  • Steriele verbanden vervangen en genezingen monitoren;
  • Assisteren van de patiënt met in en uit bed stappen, en overstappen van of naar een rolstoel;
  • De patiënt helpen de was te doen.
  • Het nauwkeurig administreren van huisbezoeken, inclusief reistijd, tijd met de patiënt en welke diensten tijdens het bezoek zijn uitgevoerd.

Het is al snel duidelijk dat de taken van een thuiszorgmedewerker heel verschillend kunnen zijn. Het gaat vooral om de medische zorg te monitoren en diensten te leveren om de levenskwaliteit van de patiënt te waarborgen. 

Naast de bovenstaande dagelijkse verantwoordelijkheden, zijn thuiszorgmedewerkers verantwoordelijk voor de communicatie met andere zorgverleners. Ze overleggen met de artsen, verpleegsters en medische assistenten van patiënten. Bovendien komen ze voorafgaand aan hun dagelijkse huisbezoeken vaak samen met een andere zorgverlener om de behoeften van hun patiënten, de zorgbehoeften, en de verschillende diensten die zij zouden willen verlenen, te bespreken.

Wat is de typische werkomgeving voor hulpverleners thuis

De meeste thuiszorgmedewerkers brengen het grootste deel van hun tijd door bij de patiënt thuis. Ze brengen ook een klein deel van hun tijd door op hun bureau om hun supervisors te ontmoeten, vergaderingen bij te wonen, en andere administratieve taken uit te voeren. 

Aangezien gezondheidsmedewerkers hun werk uitvoeren in de huizen van anderen, moeten ze zich makkelijk kunnen aanpassen aan verschillende werkomstandigheden. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld verschillende soorten huisdieren, zoals katten, honden, vissen of vogels. Er zijn ook huizen die geen centrale verwarming hebben. In andere gevallen kunnen patiënten een rommelig huis hebben vol met troep. Vaak kunnen ze het zelf niet goed bijhouden vanwege mobiliteitsproblemen.

Het is belangrijk om open te staan, ​​en te onthouden dat je er bent om mensen te helpen in hun behoeften te voorzien. De tijd nemen om je patiënten te leren kennen is een vitaal onderdeel van het beroep. Voor de patiënt is het belangrijk dat hij of zij jou kan vertrouwen en dat zij zich waardevol voelen. 

Geïnteresseerd in thuiszorg vacatures?

Mocht je niet de juiste kwalificatie hebben, doe dan een cursus voor thuiszorgmedewerker bij een erkend instituut. Er zijn genoeg vacatures, dus het is altijd een goede investering. Je kan ook eerst een stage lopen om te kijken of het werkelijk iets voor je is.