De architectuur van Nederland

In Nederland zijn flink wat gebouwen te vinden die internationaal lof krijgen omdat ze van bijzondere schoonheid zijn. Wie dan ook geïnteresseerd is in architectuur kan zijn hart ophalen. Je kunt er zelfs hele weekenden of vakantieweken mee vullen wanneer je dat zou willen. Een tocht langs de hoogstandjes van Nederland kan net zo aantrekkelijk zijn als de internationaal hoog aangeschreven steden als Parijs, Milaan of Barcelona. Soms zijn bepaalde hoogtepunt vlakbij jou in de omgeving te vinden zonder dat je dit zelf ooit beseft had. Tijd om eens met een nieuwe blik hiernaar te kijken.

 

Bijzondere gebouwen

Wanneer het over bijzondere architectuur gaat, dan gaat het in eerste instantie bijna altijd over bijzondere gebouwen. Dit kunnen oude gebouwen zijn, maar de kans is net zo groot dat het over bouwwerken gaat die pas in recente jaren zijn neergezet. Zo is bijvoorbeeld het Agoratheater in Lelystad pas in 2007 neergezet. Toch wordt hier door liefhebbers van over de hele wereld veel over gesproken. Het gebouw komt voor op vele lijsten van bouwwerken die je ooit eens gezien moet hebben. Aan de andere kant staat ook de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara uit de negentiende eeuw hierop.

Hoe kan je dit beleven?

Dat bijzondere architectuur bezoekers trekt is natuurlijk geen geheim. Dit betekent dus ook dat je op de meeste plekken in de Nederland niet op eigen houtje alles hoeft uit te vinden. Hoewel het natuurlijk leuk is om ergens zelf heen te rijden om te gaan kijken. Toch kan het een voordeel zijn als je een gids bij je hebt met veel kennis van zaken. Zo kan je bijvoorbeeld een leuk extra feitje te weten komen waar je op feestjes met de eer mee kunt gaan strijken. Zeker wanneer je liefhebbers van architectuur in je vriendenkring hebt is dit natuurlijk erg aantrekkelijk.

 

Andere bouwwerken

Het gaat natuurlijk niet alleen maar om gebouwen wanneer we het over bijzondere architectuur hebben. Sterker nog, er zijn heel veel andere bouwwerken die als trekpleister van een bepaald gebied gezien kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zoiets als de Erasmusbrug als onderdeel van de Wilhelminapier in Rotterdam. Naast de grote gebouwen die er staan past de brug namelijk geheel in het totaalplaatje. Dit is een belangrijke reden waarom de andere onderdelen van het beeld het zo goed doen. De versterkende rol die het met elkaar heeft is erg belangrijk. Echte liefhebbers zullen dit dan ook direct erkennen als zij het zien. Een goede ontwikkeling is dat er tegenwoordig veel oude gebouwen worden herontworpen en gerestaureerd voor een nieuwe functie. Het zijn vaak ervaren specialistische architectenbureaus die dit doen.

Op reis langs architectuur

Wanneer je er besluit een uitje van te maken, dan kan je dit natuurlijk op meerdere manieren aanpakken. Een veel gekozen methode is het doen van eens stadstour waarbij alle architectonische hoogstandjes van die stad in een trip aan bod komen. Op deze manier kan je stad na stad bezoeken en kan je dit combineren met bijvoorbeeld een leuk avondprogramma. Denk aan een etentje en een bezoek aan een theater. Dit theater kan in veel steden alweer een hoogtepunt qua bouwstijl op zichzelf zijn. Dit maakt het natuurlijk extra leuk. Deze methode wordt het meest gedaan.

 

Specifiekere doelen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je graag al het werk van een specifieke architect ooit eens gezien wilt hebben. Zeker wanneer het om grote namen uit de internationale architectuurwereld gaat moet je dan anders te werk gaan. De kans is dan namelijk groot dat je vele steden in de wereld moet gaan bezoeken om allerlei op zichzelf staande gebouwen te bekijken en te bezoeken. Uiteindelijk kan je op deze manier wel veel van de wereld te zien krijgen. Deze methode wordt vaak gecombineerd met een vakantie in dezelfde regio. Het kan dan ook enige tijd in beslag nemen om alles te zien.

 

Adviezen

Wie op zoek is naar bijzondere bouwwerken om te bezoeken doet er goed aan eerst even wat advies in te winnen. Zo is er online zeer veel informatie te vinden over vrijwel elke stad en plaats in de wereld. Liefhebbers van gebouwen hebben hele lijsten samengesteld van zelfs de kleinste gemeentes. Zo kan je dus zaken ontdekken waar je misschien zelf nooit eerder aan gedacht had. Dit maakt het gemakkelijker om dichter bij huis toch leuke dingen te vinden die je kunt bezoeken en waarvan je kunt genieten als liefhebber van architectuur.