Adviezen op juridisch gebied

Adviezen op juridisch gebied kunnen werkelijk iedereen voordeel bieden. Zonder dat je het weet zijn er bij heel veel zaken namelijk regels waar je je aan moet houden. Met de opkomst van de digitalisering is dit alleen maar meer het geval. Er zijn immers allerlei zaken waarvan je denkt dat je ze zomaar kunt doen, maar waarvan blijkt dat dit niet altijd het geval is. Daarom is het goed om je zo nu en dan eens te verdiepen in de spelregels die er in de Nederlandse maatschappij op allerlei gebieden gelden. Hier kan je gemakkelijk je voordeel mee doen.

 

Bedrijf of particulier

Bij juridisch advies denk je misschien aan bedrijven die geholpen worden door een juridisch specialist. Dit is op zich geen gekke gedachte. Omdat bedrijven voortdurend bezig zijn zaken te regelen, kan het zo zijn dat zij in situaties terecht komen waarbij zij dingen wel of niet kunnen doen doordat de regels dit niet toelaten. Als iemand zich als consument hierdoor gedupeerd voelt, dan kan het al snel in een juridische kwestie eindigen. Toch kan je ook aan de andere kant van deze kwestie komen te staan. Jij kan namelijk heel goed de particulier zijn die in onmin leeft met het bedrijf dat jou geholpen heeft.

 

Simpele zaken

Soms kan het om hele simpele zaken gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld regels waaraan een website moet voldoen als je deze als bedrijf gebruikt. Je denkt misschien dat je dit goed op orde hebt, maar het is toch belangrijk om alle regels goed na te zien. Zo kan je onnodige problemen namelijk voorkomen. Dit geldt overigens ook als je bijvoorbeeld met je onderneming een digitale nieuwsbrief verstuurt. Er zijn een aantal wetten aangenomen om te zorgen dat het niet uit de hand loopt met de nieuwsbrieven. Denk bijvoorbeeld aan het spamverbod. Het is goed om hier adviezen over te vragen aan iemand met verstand van deze kwesties.

 

Aansprakelijkheid

Er gelden bepaalde regels waar het gaat om aansprakelijkheid als ondernemer of als onderneming. Dit hangt onder meer ook af van de omvang van de onderneming. Wanneer je personeel in dienst hebt, dan kan je tot op bepaalde hoogte ook voor de daden van hen aansprakelijk zijn. Er zijn twee vormen te onderscheiden, risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid. Risicoaansprakelijkheid heeft betrekking op het handelen van de onderneming en zijn werknemers. Schuldaansprakelijkheid gaat over toegebrachte schade. Er zijn dan ook aansprakelijkheidsverzekeringen. Maar in veel situaties is juridisch advies hierover zeer gewenst. Soms wordt een bedrijf namelijk aansprakelijk gesteld terwijl dit niet het geval is.

 

Problemen met derden

Een moeilijk geval is de aansprakelijkheid die je als ondernemer hebt voor derden. Stel dat je iemand inhuurt om je bij te staan in een situatie op de werkvloer. Iemand die werkzaamheden voor jou doet dus. Een persoon met expertise op gebieden die jij kunt gebruiken. Dan ben je in veel gevallen aansprakelijk voor wat deze ingehuurde kracht doet als hij aan projecten voor jou werkt. In zulke gevallen is vooraf advies inwinnen ook aan te raden. Er zijn namelijk mogelijkheden om de aansprakelijkheid af te schuiven. Bijvoorbeeld door uitdrukkelijk op te nemen dat je geen aansprakelijkheid draagt.

 

Nog veel meer

Een juridisch adviseur is voor een ondernemer altijd handig om in het contactenbestand op te nemen. Er zijn immers zeer veel situaties waarin deze professional veel kan betekenen. Het kiezen van de juiste professional kan wel enige tijd kosten. Er zijn immers veel adviseurs op juridisch gebied actief. Elk van deze mensen heeft echter een eigen expertise. Aan de hand daarvan kan je al snel bepalen of deze persoon de geschikte is om jou te helpen bij de problemen die je mogelijk op je pad kan vinden als ondernemer. Kijk bijvoorbeeld naar het soort werk dat hij aanprijst op zijn website.