Een carrièreswitch durven maken

Prive detective worden

Wanneer je op de middelbare school wordt de vraag al aan je gesteld wanneer je een richting moet kiezen om daarna een studie te gaan volgen. “Wat wil je later worden?” Het is een ontzettend ingewikkelde vraag, want wanneer je de verkeerde keuze maakt, doe je een studie die eigenlijk helemaal niet je ding is en zal hetzelfde gelden voor het beroep dat je daarna zult gaan kiezen. In andere gevallen hebben mensen wel altijd bewust de keuzes gemaakt, maar merken zij na zoveel jaar in hetzelfde vak gezeten te hebben, dat zij toe zijn aan een carrièreswitch. Zij kiezen er dan bijvoorbeeld voor om de opleiding particulier onderzoeker te volgen.

Tijd voor iets anders

Sommige mensen merken vaak al langer dat zij een bepaalde onrust met zich meedragen en dat zij niet meer dagelijks gemotiveerd op het werk aankomen, omdat zij het niet meer interessant vonden, de uitdaging weg is of omdat ze gewoon toe zijn aan iets anders. Sommige mensen besluiten dan om iets anders binnen dezelfde branche te zoeken, omdat ze dan weer gemakkelijk aan een baan zullen komen, maar dit is niet voor iedereen voldoende en moet de ommezwaai wat radicaler zijn dan dat waarbij de beslissing ingrijpender wordt. Dit kan alle kanten op en zal misschien soms voor wat reacties van anderen zorgen, omdat zij geen idee hadden dat dit zo dwarszat.

Een grote switch maken

Wanneer een overtap in de branche niet genoeg is, dan is het vaak nodig om weer opnieuw een opleiding te gaan volgen om vervolgens op de juiste manier opgeleid te worden. Dit is niet in alle gevallen nodig, omdat een cursus genoeg is, maar in een aantal gevallen is het andere vak wat complexer en heeft het meer tijd en aandacht nodig. Je kunt dan al met een opleiding beginnen wanneer je nog bij je oude baan werkzaam bent, maar in veel gevallen kun je al bij de nieuwe werkgever beginnen en bouw je door het werk en je opleiding de benodigde vaardigheiden allemaal op die je nodig hebt. 

Spreek het uit

Het is de laatste jaren een steeds vaker voorkomend probleem dat mensen te maken krijgen met mental health issues, oftewel een burn-out of andere problemen in hun hoofd. Dit komt vaak doordat er niet genoeg over problemen gepraat wordt en deze toch in de doofput gestopt worden, omdat er een taboe op heerst. Het is altijd goed om te bespreken met je werkgever wanneer je niet meer gelukkig bent op je werk om te kijken of deze werkgever nog een oplossing kan bieden of jou misschien kan helpen met de handvaten om verder te gaan door te ondersteunen bij een opleiding wanneer je een aantal uren hiervoor nodig hebt. Stop je frustraties niet weg, want dan zullen deze blijven groeien.