Terug de schoolbanken in als docent

Het klinkt misschien heel onverwachts, maar zeker als docent is het van groot belang om regelmatig zelf de banken weer in te gaan. De opleiding die je als docent gedaan hebt, zorgt voor een mooie basis, maar omdat scholen en studenten constant blijven veranderen, moeten ook docenten zich blijven bijscholen. Voor bijscholing docenten kan je denken aan bijvoorbeeld coaching in het primair onderwijs, maar ook verschillende certificeringscursussen. Zeker als beginnende leerkracht, is het moeilijk om te weten wat er allemaal mogelijk is en handig is om te gebruiken. Deze ondersteuning die gemist kan worden in het vakgebied, kan verkregen worden door bijscholing. 

Waarom moeten leraren zich bijscholen? 

Docenten weten het als geen ander, de beste manier om te leren is van elkaar. Ieder heeft zijn specialisme en het is oké om niet overal alles vanaf te weten. Door continue professionele ontwikkelingen en nieuwe technische hulpmiddelen, zal ook de kennis hiervan aanwezig moeten zijn in het klaslokaal. Door hierover te leren is het gemakkelijk voor de leerkracht om een connectie te vormen met de studenten, en ervaringsgericht te kunnen werken. Iedere leerling is anders en heeft zowel educatief als emotioneel andere benodigdheden. Door hierop in te kunnen spelen leer je als docent de leerlingen groeien. 

Welke bijscholing is belangrijk voor mij? 

Omdat iedere docent een andere manier van lesgeven en andere wensen heeft, is het dus ook persoonlijk welke manier van ontwikkelen het beste bij je past. Ga je graag in gesprek met anderen op een beurs? Of ga je juist liever een online cursus volgen die theoretisch op een thema ingaat? Door iets te leren wat je interesse heeft, zal dit een positiever effect hebben dan wanneer er een training gedaan wordt tegen de zin in. Door te luisteren naar elkaar en onze ervaringen te delen, wordt er een gezonde leeromgeving gecreëerd van docent naar docent. Hierdoor krijg je een praktische toepassing, die toepasbaar is in je eigen situatie. 

Leraren zijn niet te missen! 

Dat leraren noodzakelijk zijn in ons leven, zal je vast niet ontgaan zijn. Dit betekent ook dat voor het zijn van een leraar, andere leraren weer belangrijk zijn. Door elkaar te blijven stimuleren en het niet te accepteren als iemand het zomaar opgeeft, leer je omgaan met moeilijke situaties op andere momenten in het leven. Bijscholing kan misschien niet zijn wat je initieel in je hoofd had als docent, maar het kan een mooie toevoeging zijn aan je ervaringen!