Het kiezen van een opleiding

Het kiezen van de juiste opleiding kan een moeilijke beslissing zijn. Hoe moet ik de zoektocht beginnen? Welke opleiding moet ik kiezen? Dat zijn vragen die vaak voorkomen. 

Het is belangrijk te kiezen voor een opleiding die past bij jouw interesses. Daarbij is het fijn als ook jouw vaardigheden en carrièredoelen in deze opleiding terugkomen. De beslissing voor een studie is niet één, twee, drie gedaan. Daarom volgen hieronder een aantal tips. Hopelijk helpen deze tips een handje bij het maken van de beslissing voor een studie. 

Denk aan je interesses en vaardigheden 

De eerste plek waar je moet beginnen is het nadenken over eigen interesses en vaardigheden. Wat zijn onderwerpen waar jij gepassioneerd over bent? Denk hierover na en maak een lijst van de onderwerpen die door jouw hoofd heen gaan. Je kunt gelijk kijken naar opleidingen die aansluiten bij deze interesses. Denk daarnaast aan je vaardigheden. Waar ben jij de afgelopen jaren altijd goed in geweest? Wanneer je jouw sterke punten combineert met je interesses zul je zeker één of meerdere opleidingen tegenkomen die hierbij passen. Vraag ook aan mensen die jou goed kennen naar wat ze denken over jouw interesses en vaardigheden.  

Zoek hulp bij een studiekeuze 

Hulp bij studiekeuze. Dat is nooit slecht. Je kunt hulp zoeken van een studieadviseur, maar ook van mensen binnen de arbeidsmarkt. Door met mensen te praten die al ervaring hebben in een bepaald gebied waar jij jezelf wel ziet werken, zul je meer te weten komen over hun studiekeuzes. Een studieadviseur is een deskundig persoon die er gespecialiseerd op is om jou te helpen met het maken van een keuze. Je gaat met een adviseur een traject in met als doel de juiste studie te vinden. De hulp inschakelen van een studieadviseur of mensen op de arbeidsmarkt is altijd goed. 

Wees niet bang voor de keuze 

Er zijn natuurlijk nog meerdere tips te geven, maar één van de belangrijkste is om niet bang te zijn. Onthoud goed dat het kiezen van de juiste opleiding een proces is. Dat proces vereist tijd en overweging. Het is normaal dat je mogelijk van gedachten gaat veranderen en je interesses een andere kant op gaan naarmate je meer ervaring opdoet. Wees hiervoor niet bang. Het veranderen van richting als je merkt dat een bepaalde opleiding niet bij je past is helemaal niet erg. De keuzes worden jong gemaakt en je zult in de komende jaren alleen maar meer over jezelf leren.